In Nederland daalt het kwik de komende dagen. Naar verwachting zal de temperatuur begin volgende week nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Dat stelt echter niets voor in vergelijking met Zweden en Finland.

In het dorpje Kvikkjokk in het noorden van Zweden daalde de temperatuur dinsdagnacht tot min 43,6 graden Celsius (min 46,5 graden Fahrenheit), de laagste temperatuur in januari in 25 jaar in Zweden.

In Finland werd dinsdag een temperatuur van min 37,8 graden Celsius (min 36 graden Fahrenheit) gemeten in het dorpje Ylivieska.

Dat de temperaturen in Celsius en Fahrenheit zo dicht bij elkaar liggen, is opmerkelijk. Doorgaans is er een groot verschil tussen de twee eenheden. Een temperatuur van 40 graden Celsius vertaalt zich naar 104 graden Fahrenheit. 20 graden Celsius wordt 68 graden Fahrenheit en nul graden Celsius is 32 graden Fahrenheit.

Naarmate het kouder wordt, nemen de verschillen tussen de temperatuurschalen dus af. Dit komt door de volgende converteerformules:

  • Voor het omzetten van Celsius naar Fahrenheit gebruik je de formule: °C * 1,8 + 32
  • Voor het omzetten van Fahrenheit naar Celsius gebruik je de formule: (°F - 32) / 1,8
De converteerformules voor Celsius en Fahrenheit. Bron: Desmos.com / Business Insider Nederland
De converteerformules voor Celsius en Fahrenheit. Bron: Desmos.com / Business Insider Nederland

In de grafiek hierboven zijn de converteerformules geplot. Zoals te zien valt, is een temperatuur van nul graden Celsius (x-as, rode lijn) gelijk aan 32 graden Fahrenheit (y-as, rode lijn). 104 graden Fahrenheit (x-as, blauwe lijn) is 40 graden Celsius (y-as, blauwe lijn).

Zakt het kwik tot min 40 graden, dan zijn de temperatuurschalen aan elkaar gelijk; het snijpunt van de twee lijnen.

Gelukkig blijft het niet lang zo koud in Zweden en Finland. Naar verwachting stijgt de temperatuur in de hoofdsteden Stockholm en Helsinki volgende week weer tot boven het vriespunt.

LEES OOK: Juli was de heetste maand ooit gemeten, met temperaturen boven de 45 graden in Zuid-Europa en een relatief warm Antarctica